Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co je to ten kašmír?

Také se ptáte, co je to kašmír nebo uvažujete o koupi kašmírového výrobku pro sebe nebo svoje blízké a nevíte kudy kam? Co je na kašmíru tak zajímavého? Přesně pro vás je článek o kašmíru.

Před dvěma lety, než jsem vyzkoušel svůj první kašmírový svetr, jsem o kašmíru nevěděl téměř nic. Překvapila mě jeho jemnost, funkčnost a hřejivost. Přestože se jedná o vlnu, tak nekouše, velmi příjemně hřeje i v tenké vrstvě, nesmrdí, když se v něm zpotíte. Žádný takový svetr jsem předtím neměl. A tak jsem se začal zajímat a hledat.

Kašmírská koza

Co je kašmír?

Kašmír je velmi speciální vlna. Není to vlna střižní, ale vyčesávaná. A není to vlna ovčí, ale vlna z plemene kozy kašmírské. Kašmírské kozy žijí ve velmi drsných klimatických podmínkách, v oblastech, kde teplota přes zimu dosahuje nezřídka - 40 °C i méně. Právě v takových podmínkách jim narůstá velmi kvalitní, jemná a vysoce hřejivá spodní srst, tzv. podsadová srst. Ta se jednou ročně na jaře, když se kozám zimní srst mění na letní, vyčesává a spřádá se z ní kašmírová vlna.

Kvalita kašmíru

Aby byl kašmír kvalitní, musí mít kozy k životu ty správné podmínky. Nejkvalitnější kašmír pochází z Mongolska a z oblasti Kašmíru, od které kašmírské kozy převzaly i svoje jméno. První kašmír prý údajně přivezl z Mongolska do Evropy už Marco Polo a francouzské šlechtičny, učarované vlastnostmi tohoto pozoruhodného materiálu, si pak nechávaly přivážet kašmírové šály jako klenot.

Kašmír je v Evropě už dlouho synonymem luxusu. Nejedná se o samozvaný luxus. Kašmírové svetry mají všechny funkční vlastnosti vlny, která hřeje mnohem více než materiály umělé, navíc hřeje i když je mokrá. Není třeba jí často prát, protože je jako materiál samočistící a jako takový jí stačí jen vyvětrat a svetr zas můžete nosit dát. Kašmír jako takový hřeje v porovnání s běžnou vlnou několika násobně víc a je nesrovnatelně jemnější a příjemnější na nošení.  Kvalitní kašmírový svetr můžete nosit i na holou kůži. A mnoho žen nosí v zimě tenké kašmírové svetry jen přes spodní prádlo a přesto je jim teplo, aniž by na sobě musely mít mnoho vrstev.  Když nosíte kašmírový svetr, nemusíte na sobě mít mnoho tlustých vrstev ani když je velká zima a užívat si svobodu pohybu.

Jak vybrat kašmírový svetr

Kašmír je nádherný dárek, který vydrží léta letoucí. Když budete hledat, jaký kašmírový výrobek zvolit, dívejte se po zemi původu a vyhněte se velkým obchodním řetězcům. Ty mívají oblečení z kašmíru z Číny, který bývá méně kvalitní, rychleji se opotřebuje a je samozřejmě výrazně levnější. Dobré kašmírové výrobky mívají luxusní značky, u nich ale zase mimo kvalitu zaplatíte navíc i za značku. Proto doporučuji dívat se po menších specializovaných obchodech nejlépe přímo s kašmírem, u kterých znáte původ.

Kašmír lze popsat mnoha superlativy a krásnými slovy, ale vlastní zkušenost z nošení opravdu dobrého kousku je lepší zažít. S péčí kašmírového svetru na těle u mne přišel pocit, že když máte oblečení kvalitní, které dlouho vydrží, zas tak mnoho ho nepotřebujete. Proto je pořízení dobré kašmírové čepice, šály či svetru, dobrou investicí a pokud vydělíte cenu výrobku počtem nošení, vyjde vám i přes počáteční vyšší pořizovací náklady tzv. nižší koeficient “cost per wear”. Je to ekologické, zdravé a netrávíte svůj drahocenný čas na nákupech sháněním a nahrazováním rychle opotřebovaných věcí.

Kolik procent má dobrý kašmírový svetr?

Kolik by měl mít váš kašmírový svetr procent? Nejlepší kašmírové svetry bývají samozřejmě 100 %, označované někdy také cedulkou “pure cashmere”. Cedulku s popisem materiálu hledejte vždy a nevěřte označení “kašmírový”. Někdy v takových svetrech není kašmíru ani 10 % a takové výrobky samozřejmě vlastnosti tohoto jedinečného materiálu postrádají. Někdy se do kašmírové příze záměrně a z různých důvodů přidávají jiná kvalitní vlákna, např. hedvábí, které mění vlastnosti výsledné tkaniny. Hedvábí kašmír odlehčuje, propůjčuje mu více lesku a tkanina je pak i jiná na dotek. Nejlepší je vyzkoušet, co vyhovuje právě vám.

Pokud již několik kašmírových kousků v šatníku máte, važte si jich a pečujte o ně, je to poklad přírody. Nejkvalitnější kašmír pochází z oblastí, kde je zima obzvlášť drsná. A pro získání vlny pro jeden jediný kašmírový svetr je třeba vyčesat většinou 3 - 5 těchto krásných koz.

   

 

 

 

Autor: Martin Vorel | sobota 30.9.2017 10:00 | karma článku: 23,37 | přečteno: 3210x
  • Další články autora

Martin Vorel

Vyplatí se v dnešní době auto na plyn?

Přestavba vozů na LPG a CNG se v minulosti těšila velké oblibě, díky nižší spotřebě a nižším nákladům na palivo. Nicméně v poslední době zájem klesá. Vyplatí se to ještě?

17.2.2023 v 12:33 | Karma: 6,81 | Přečteno: 464x | Osobní

Martin Vorel

Tak jsou elektroauta výhodná nebo ne?

Zdá se vám, že elektromobily a hybridní auta jsou jako z budoucnosti? Nebo, že nemají potenciál? V tomto článku se podíváme na to jaké výhody a nevýhody mají a zda jsou použitelné pro normální život.

9.11.2021 v 12:57 | Karma: 15,41 | Přečteno: 932x | Diskuse| Společnost

Martin Vorel

6 tipů pro focení v Praze

Napadlo mě, že bych své fotky mohl využít i jinak, než je dávat jen na minimalphoto.com. Proto vznikl tento můj první článek o focení. Zvolil jsem formu, kterou vidíte níže.

12.7.2021 v 22:43 | Karma: 6,05 | Přečteno: 234x | Diskuse| Fotoblogy

Martin Vorel

Pozor na úskalí majetkového vyrovnání po rozvodu

Vlastníte firmu a rozvádíte se? Na co všechno se musíte připravit? Uričitě budete potřebovat pevné nervy a zachovat chladnou hlavu.

21.3.2017 v 15:15 | Karma: 13,26 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ekonomika

Martin Vorel

Nejkrásnější komíny světa

Myslíte, že komíny nemohou být krásné? Podívejte se na ty nejzajímavější z celého světa a snad změníte názor.

23.9.2013 v 17:05 | Karma: 11,14 | Přečteno: 594x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1256x
Momentálně jsem konzultant webového marketingu se zájemem o foccení, východní kultury (hlavně Mongolsko a Tibet), cestování a občasný sport.

Na mé fotografie se můžete podívat zde: https://martinvorel.com/art-prints/

 

Seznam rubrik